Vart tog paddorna vägen?


imperial-juni-2012


Vilken syn det måste ha varit, sommaren 1898, när destilleriet invigdes! Toppen av pagodtaket hade krönts med en pampig kejsarkrona, skimrande i solljuset. Destilleriet bar namnet Imperial och hade troligen de största kittelpannorna i hela Skottland. Den skotska whiskyn erövrade världen som aldrig förr och året innan hade drottning Victoria, chef över det mäktiga brittiska imperiet, firat sitt diamantjubileum efter sextio år på tronen.

Men vid mitten av 1950-talet hade den en gång så ståtliga kejsarkronan tappat sin glans och lyster. Rostat. Monterats ned. Gått till skroten. Och vid slutet av samma århundrade, närmare bestämt 1998, tystnade destilleriet för gott.


imgp5266


Bilderna är tagna en stillsam junidag 2012. Under hösten som följde revs Imperial för att göra plats åt ett nytt pampigt bränneri, som årligen ska koka närmare tio miljoner liter råsprit för framtidens whiskyblandningar. Det står där nu. Var sak har sin tid. Liksom imperiers uppgångar och fall.

Men det finns en historia som jag inte har kunnat släppa. För flera år sedan berättades att ett antal paddor migrerar tvärs över destilleriområdet varje vår. Deras stråk gick rätt igenom pannhuset på Imperial, in genom ett hål någonstans på baksidan och ut genom framdörren. Om inte dörren öppnades blev de fast.

Hur gör de nu?

Följ mig under en spännande resa. Om några veckor besöker jag platsen på nytt, kanske med ett glas Imperial single malt i handen, för att försöka ta reda på hur vårens paddor anno 2017 har det.